Napisz do nas: info@granagieldzie.pl


Ostatnia wizyta:
Obecny czas: 25 Lut 2018, 09:01




Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1 post ] 
Autor Wiadomo艣膰
 Temat postu: CUKIER RAFINOWANY = BIA艁A 艢MIER膯!
PostWys艂any: 15 Lis 2010, 10:26 
Offline
Awatar u偶ytkownika

Do艂膮czenie: 26 Sty 2010, 12:04
Posty: 21
CUKIER RAFINOWANY = BIA艁A 艢MIER膯!

Opracowa艂 na podstawie broszury: 鈥濳urs praktycznego zastosowania energii" (t艂um. z j臋z. hiszp. B. Jaegerman, brak aut., m. i r. wyd., stron 109), wyk艂ad贸w z medycyny chi艅skiej Claude'a Diolosy oraz w艂asnych do艣wiadcze艅 - ks. Adam Skwarczy艅ski. Je艣li b臋d膮 zainteresowani, ch臋tnie do艂膮czy do poni偶szego tekstu fragmenty ksi膮偶ki Franza Bindera i Josefa Wahlera Cukier? Nie! Dzi臋kuj臋, Ofic. wyd. SPAR 1994 (wyd. I). Jak si臋 wydaje, jest ona trudna do zdobycia.

Uwaga! Poniewa偶 cukru u偶ywa si臋 przy PRODUKCJI TYTONIU - papierosy zawieraj膮 du偶膮 ilo艣膰 dwusiarczynu. Wobec tego z niniejszym opracowaniem powinni zapozna膰 si臋 tak偶e palacze oraz ci, kt贸rzy wdychaj膮 cudzy dym. W 艣wietle tego, co dalej b臋dzie powiedziane, istnieje 艣cis艂y zwi膮zek mi臋dzy spo偶ywaniem rafinowanego cukru i paleniem papieros贸w a cukrzyc膮, rakiem czy chocia偶by tylko zm臋czeniem.

Jedyna technika wybielania (rafinowania) cukru, produkowanego z burak贸w i z trzciny, stosowana na skal臋 przemys艂ow膮 na ca艂ym 艣wiecie, polega na wymieszaniu soku z kwasem siarkowym (oczywi艣cie znacznie rozcie艅czonym), kwasem w臋glowym oraz wapnem gaszonym; mieszanka jest pozostawiona a偶 do czasu wyst膮pienia reakcji, potem poddana odparowaniu oraz p艂ukaniu tyle razy i tak d艂ugo, a偶 kryszta艂ki stan膮 si臋 przezroczyste. Powsta艂a w ten spos贸b czysta prosta sacharoza, pozbawiona mikroelement贸w, mo偶e powa偶nie zaburzy膰 przemian臋 materii, gdy偶 jest nieprzyswajalna w tej postaci przez organizm.

O wiele wi臋kszy jednak problem stwarza zatrucie dwusiarczynem - pozosta艂o艣ci膮 kwasu siarkowego w cukrze rafinowanym. Oto niekt贸re skutki tego zatrucia:

1. Trucizna ta wypiera z organizmu siark臋 - mikroelement konieczny do 偶ycia - i na d艂ugie lata zajmuje jej miejsce (dopiero po 7 latach wymieniaj膮 si臋 kom贸rki w narz膮dach zdolnych do regeneracji). Wskutek tego ca艂y uk艂ad odporno艣ciowy ulega wielkiemu os艂abieniu, a organizm staje si臋 bezbronny, np. wobec infekcji wirusowych. St膮d z艂e samopoczucie, niepok贸j, zmiana zachowania. U dziecka, kt贸re nigdy nie jad艂o cukru, w 3-4 godziny po jego spo偶yciu wyst臋puj膮 zielone 艣luzowate stolce oraz powy偶sze zmiany zachowania. Niestety t臋 naturaln膮 reakcj臋 organizmu t艂umaczy si臋 鈥瀉mebami" i zaleca si臋 鈥瀕eczenie", blokuj膮ce naturalne samooczyszczenie organizmu z toksyn i prowadz膮ce do p贸藕niejszych zapar膰 nawykowych.

2. Dwusiarczyn blokuje reakcje organizmu na leczenie r贸偶nego typu, w tym energetycznego, o czym zapominaj膮 cz臋sto homeopaci i akupunkturzy艣ci. Leczenie musia艂oby wtedy trwa膰 ca艂ymi latami!

3. Nie tylko obni偶a on og贸ln膮 odporno艣膰, ale tak偶e powoduje du偶e zm臋czenie, a nawet mo偶e o po艂ow臋 obni偶y膰 zdolno艣膰 do pracy. Potwierdzi艂o t臋 jego w艂a艣ciwo艣膰 wiele test贸w. Ludzie nie jedz膮cy zwyk艂ego cukru s膮 bardziej aktywni, za艣 jedz膮cy - cz臋sto ospali, leniwi, powolni, ot臋piali. Wszystkie moleku艂y organizmu maj膮 tzw. skr臋t prawy, kt贸ry zale偶y od biegunowo艣ci kom贸rki, a jednocze艣nie utrzymuje w艂a艣ciwy kierunek przep艂ywu pr膮du. Cukier rafinowany za艣 ma odwrotne warto艣ci elektryczne, jest lewoskr臋tny. Organizm musi zu偶y膰 wiele energii na powr贸t do stanu normalnego moleku艂, na odzyskanie w艂a艣ciwego skr臋tu. St膮d has艂o: 鈥濩ukier krzepi" - jest absurdalne w odniesieniu do cukru rafinowanego! Gdyby nawet zacz臋to produkowa膰 na wi臋ksz膮 skal臋 cukier 鈥瀕ewoskr臋tny" - wszystkie pozosta艂e jego cechy niestety si臋 nie zmieni膮.

4. Odwraca w organizmie biegunowo艣膰 (- i +), a wi臋c powoduje przep艂yw energii w kierunku przeciwnym do wyst臋puj膮cego w naturze. Zaburzenie to, trudne do zauwa偶enia w poszczeg贸lnych kom贸rkach, daje si臋 stwierdzi膰 w narz膮dach, lecz wtedy jest ju偶 za p贸藕no - jest objawem raka tych narz膮d贸w. Zjawisko to mo偶e wyst膮pi膰 nawet na tak wielk膮 skal臋, 偶e podwzg贸rze m贸zgu przestanie sterowa膰 funkcjami organizmu: pr膮dy biologiczne p艂yn膮 nie od niego ku miednicy, lecz w kierunku przeciwnym. Wtedy 艣mier膰 jest blisko. Jak wi臋c tu nie nazwa膰 cukru 鈥瀊ia艂膮 艣mierci膮"?!

5. Nieraz m贸wi si臋 o braku fosforu u jedz膮cych cukier, a co za tym idzie - o os艂abieniu ko艣ci, zw艂aszcza z臋b贸w. Statystyka potwierdza, 偶e u ludzi obywaj膮cych si臋 bez cukru i bez papieros贸w o wiele rzadziej stwierdza si臋 pr贸chnic臋 z臋b贸w, a za to szybciej zrastaj膮 si臋 z艂amane ko艣ci. Dwusiarczyn powoduje zaburzenia w przyswajaniu wapnia, co z kolei prowadzi do niedoboru fosforu. Bardzo niski poziom fosforu nie tylko 藕le dzia艂a na uk艂ad kostny, lecz tak偶e obni偶a aktywno艣膰 i zdolno艣膰 do pracy.

6. Pod wp艂ywem dwusiarczynu zachodz膮 bardzo niekorzystne zjawiska w m贸zgu - obni偶a si臋 poziom proces贸w metabolicznych energii m贸zgowej. Obserwuje si臋 sta艂e uczucie zm臋czenia, zablokowania, ot臋pienia, trudno艣ci ze skupieniem uwagi na jednym przedmiocie, a co za tym idzie - trudno艣ci w ka偶dej pracy, wymagaj膮cej aktywno艣ci i my艣lenia. Ucieczka od takiej pracy i p贸j艣cie po linii najmniejszego wysi艂ku i oporu staj膮 si臋 charakterystyczne zar贸wno dla jedz膮cych cukier uczni贸w, jak i dla profesor贸w i innych pracownik贸w umys艂owych. Obni偶a si臋 znacznie og贸lny poziom ich kultury i mo偶liwo艣ci poznawcze, a wi臋c operowanie danymi, cho膰by sama ilo艣膰 danych i informacji u nich przetrwa艂a. Wydajno艣膰 ka偶dej pracy, a zw艂aszcza umys艂owej, niemal b艂yskawicznie wzrasta po odrzuceniu dwusiarczynu.

7. Obie p贸艂kule m贸zgu powinny by膰 wzgl臋dem siebie w r贸wnowadze na wielu poziomach, tak偶e energetycznym. Brak r贸wnowagi mi臋dzy p贸艂kul膮 鈥瀘dczuwaj膮c膮" i 鈥瀖y艣l膮c膮" mo偶e powodowa膰 wielkie komplikacje 偶yciowe. S膮 to zaburzenia tak zwanej 鈥瀌wuboczno艣ci", widoczne mi臋dzy innymi w nag艂ych zmianach zachowa艅, decyzji, w przygn臋bieniu z tego powodu, w zezie. Niestety wielu lekarzy nie widzi zwi膮zku mi臋dzy tymi zaburzeniami a spo偶ywaniem cukru.

8. Problem mia偶d偶ycy - sklerozy - wi膮偶e si臋 dlatego ze spo偶ywaniem cukru, gdy偶 dwusiarczyn przyspiesza proces wysycania si臋 nienasyconych kwas贸w t艂uszczowych: 艂y偶ka oliwy, oleju ro艣linnego, orzeszk贸w ziemnych czy sezamu plus cukier - r贸wna si臋 艂y偶ce smalcu, dzia艂a tak samo. Nie wystarczy wi臋c ograniczenie ilo艣ci spo偶ywanych t艂uszcz贸w zwierz臋cych (np. jedzenie chudego mi臋sa) i zast膮pienie ich olejem, gdy przy tym spo偶ywa si臋 cukier. Rosn膮ca liczba przypadk贸w chor贸b naczyniowo-sercowych jest znamienna.

9. Coraz wi臋cej te偶 m艂odych ludzi ma ju偶 widoczny na t臋cz贸wce oka tzw. pier艣cie艅 staro艣ci, kt贸rego pocz膮tek stanowi pier艣cie艅 dwusiarczynu. W g贸rnej cz臋艣ci t臋cz贸wki widoczna jest plamka w kszta艂cie p贸艂ksi臋偶yca, u jednych bia艂o-niebieska, u innych, szczeg贸lnie wra偶liwych - srebrzysta jak folia aluminiowa. Potrafi ona znikn膮膰 przy stosowaniu diety i pojawi膰 si臋 ju偶 w dwie godziny po zjedzeniu ciastka. Kszta艂t i wielko艣膰 pier艣cienia zale偶膮 od ilo艣ci dwusiarczynu w organizmie i od wra偶liwo艣ci na艅 organizmu. Wi臋ksza wra偶liwo艣膰 wyst臋puje u tych, kt贸rych rodzice chorowali na cukrzyc臋. Jedno ciastko wywo艂uje u nich taki sam pier艣cie艅, jaki normalnie powstaje po spo偶yciu 3-4 kg cukru. Pier艣cie艅 dwusiarczynowy mo偶e utrzymywa膰 si臋 3-4 miesi臋ce po zjedzeniu nawet jednego ciastka. Ciekawe, 偶e osoby te nie reaguj膮 na sacharoz臋 pozbawion膮 dwusiarczynu, np. na cukier ciemnobr膮zowy, za艣 identycznie mocno reaguj膮 na barwniki i 艣rodki konserwuj膮ce, produkowane na bazie siarki.

10. Cukier jest silnie 艣luzotw贸rczy - podtrzymuje nadmiar wilgoci w organizmie, podobnie jak np. w chlebie, zaprawionym podpalanym syropem; ponadto posiada w艂a艣ciwo艣膰 zag臋szczania 艣luzu, co prowadzi do tworzenia si臋 ognisk zapalnych w zatokach oraz kamieni w przewodach moczowych i 偶贸艂ciowych.

11. Spo偶ywanie dwusiarczynu w cukrze prowadzi do uzale偶nienia, zwanego popularnie na艂ogiem, a podobnego do g艂odu tytoniowego czy alkoholowego. St膮d jak偶e wielu ludzi m贸wi: 鈥濶ie potrafi臋 obej艣膰 si臋 bez cukru, m贸j organizm go potrzebuje". Nie my艣l膮, 偶e wpadli w na艂贸g... Czy aby 鈥瀗iewinny"...? Wzmacnia go jeszcze wewn臋trzny niepok贸j i brak r贸wnowagi, kiedy to szuka si臋 s艂odyczy jako 艣rodka uspokajaj膮cego. Szkoda, 偶e zarazem silnie zatruwaj膮cego! W jego miejsce nale偶y u偶ywa膰 miodu prawdziwego.

12. Argument, 偶e cukier konserwuje, ju偶 nikogo nie przekona: zabija wszelkie 偶ycie, a wi臋c i w przetworach, i w nas! U偶ywajmy miodu, do ciast i przetwor贸w - te偶. Kto ma buraki cukrowe, niech je rozdrobni, wygotuje, a otrzymany z nich zdrowy syrop zag臋艣ci. Sacharyny i zawieraj膮cych j膮 napoj贸w i s艂odzik贸w lepiej unikajmy ze wzgl臋du na jej toksyczno艣膰. Leczmy si臋 pe艂nym ziarnem (zb贸偶, ro艣lin str膮czkowych, orzech贸w), gdy偶 B贸g od pocz膮tku (ju偶 w raju) przewidzia艂 je dla nas jako podstaw臋 偶ywienia.

13. Na cukrzyc臋 choruj膮 z zasady ludzie zatruci dwusiarczynem. Zatrucie to mo偶e mie膰 miejsce ju偶 w okresie ci膮偶y lub karmienia piersi膮, gdy matka przekazuje dziecku spo偶ywan膮 przez siebie trucizn臋.


UZUPE艁NIENIE

Do 1. Siarka w postaci dwusiarczk贸w (konieczna do 偶ycia) wyst臋puje zw艂. w moleku艂ach (cz膮steczkach) uk艂adu odporno艣ciowego. W nim moleku艂y immunoglobuliny stanowi膮 艂a艅cuch, po艂膮czony tzw. mostkami dwusiarczkowymi. Niestety jon dwusiarczku mo偶e by膰 zast膮piony (i to na d艂ugie lata nawet po zaprzestaniu spo偶ywania cukru, gdy偶 si臋 on kumuluje) przez jon dwusiarczynu we wszystkich miejscach w organizmie. Rozbijaj膮c mostki dwusiarczkowe, otwiera on moleku艂y; rozsypuje si膮 艂a艅cuch, przez co ca艂y uk艂ad odporno艣ciowy ulega wielkiemu os艂abieniu.

Do 5. Bierze si臋 to st膮d, 偶e jony dwusiarczynu wypar艂y z wn臋trza kom贸rek jony dwusiarczku, kt贸re - wraz z niekt贸rymi enzymami - s膮 tam konieczne w procesie uwalniania fosforu (chodzi o dzia艂anie tr贸jfosforanu adenoksyny, przechodz膮cego w dwufosforan). Jony dwusiarczynu, nie mog膮c zast膮pi膰 dwusiarczku, nie wspomagaj膮 tego procesu.

Do 8. Jest tak dlatego, 偶e ze wzgl膮du na sw膮 konfiguracj臋 dwusiarczyn 艂膮czy si臋 z cz膮steczkami nienasyconych kwas贸w t艂uszczowych, poch艂ania wod贸r i te wysycaj膮 si臋, a wi臋c staj膮 si臋 szkodliwe. Ponadto na wi膮zaniach siarkowych (s艂abych, lecz wystarczaj膮cych), kt贸re dwusiarczyn tworzy, nast臋puje skupianie si臋 moleku艂, a wi臋c i wytr膮canie si臋 nasyconych t艂uszcz贸w.



Problem CUKRZYCY, a tak偶e HIPOGLIKEMII (niedocukrzenia) wi膮偶e si臋 wprost z zatruciem dwusiarczynem. Dziwi膮 tu niekiedy wypowiedzi 鈥瀉utorytet贸w", 偶e jakoby 鈥瀋ukrzyca z cukrem, np. buraczanym, niewiele ma wsp贸lnego"! Udowodniono zupe艂nie odmienn膮 reakcj臋 organizmu na t臋 sam膮 buraczan膮 czy trzcinow膮 sacharoz臋, woln膮 od dwusiarczynu, a wi臋c nie przechodz膮c膮 procesu rafinacji. Ju偶 to m贸wi samo za siebie.

M贸wi膮c o niedocukrzeniu, si臋gamy do proces贸w we wn臋trzu kom贸rek. Zasoby energii kom贸rki s膮 w r贸wnowadze dzi臋ki czemu艣 w rodzaju sprz臋偶enia zwrotnego. Je艣li s膮 niewielkie, wzmagaj膮 si臋 procesy przemiany, wzrasta zu偶ycie glukozy oraz insuliny. Kiedy dwusiarczyn powoduje zmniejszenie zasob贸w energii na drodze blokady ATP, pojawia si臋 konieczno艣膰 u偶ycia dodatkowych ilo艣ci insuliny. Organizm wi臋c dla zachowania r贸wnowagi obni偶a poziomy seryjne glukozy, co na poziomie metabolicznym da nam hipoglikemi臋, tak dzisiaj rozpowszechnion膮. W rzeczywisto艣ci nie jest to hipoglikemia - niedocukrzenie, lecz hiperinsulinizm - wysoki poziom insuliny jako reakcja na zwi臋kszone zapotrzebowanie na energi臋. Masowo uwalnia si臋 w organizmie insulina, zu偶ywana jest glukoza, a przy tym zasoby energii nie s膮 w wystarczaj膮cym stopniu odnawiane. Pojawia si臋 hipoglikemia - zbyt niski poziom cukru. Je艣li niekt贸rzy lekarze zalecaj膮 wtedy pacjentom zatrute s艂odycze - zamyka si臋 b艂臋dne ko艂o: zwi臋ksza si臋 ilo艣膰 dwusiarczynu, chwilowo wzrasta poziom glukozy, kt贸ra bardzo szybko zostaje zu偶yta, co uwolni znaczne ilo艣ci insuliny, spowoduje wi臋c kolejne, coraz powa偶niejsze stadia niedocukrzenia. A wi臋c s艂odycze - owszem, ale nie ska偶one dwusiarczynem!

W oparciu o zasady medycyny chi艅skiej mo偶na tu poda膰 wskazania dla tych, kt贸rzy chc膮 wyleczy膰 si臋 z cukrzycy.

1. Nale偶y wyrzec si臋 cukru rafinowanego we wszelkiej postaci, a wi臋c tak偶e w czekoladzie, w d偶emie, w cie艣cie, w chlebie, i to nawet w najmniejszej ilo艣ci (uwaga!, nie na wszystkich opakowaniach wymienia si臋 cukier w spisie u偶ytych surowc贸w!). Ogie艅 wzmacnia lekarstwa i trucizny, jak wi臋c truje nas ciasto, pieczone przy 200-300掳C, albo roz偶arzony papieros!

Nie wszyscy potrafi膮 dostrzec zwi膮zek cukrzycy z na艂ogiem palenia papieros贸w. Tymczasem kategorycznie nale偶y przestrzega膰 unikania kontaktu chorych z dymem papieros贸w. Nie b臋dzie tym unikaniem przebywanie w mieszkaniu, w kt贸rym kto艣 pali, nawet je艣li robi to w innym pokoju. St膮d trzeba jasno powiedzie膰, 偶e 鈥瀘kadzanie" diabetyka jest powolnym zabijaniem go, a wi臋c oczywistym deptaniem przykazania mi艂o艣ci bli藕niego. Na ko艅cu opracowania znajdzie si臋 kilka rad dla palaczy, by 艂atwiej mogli zerwa膰 z tym na艂ogiem.

Mo偶na nie ba膰 si臋 miodu pszczelego, o ile tylko gwarantowana jest jego jako艣膰. Uwaga praktyczna: zaopatrujmy si臋 w mi贸d w pasiekach, a nie na straganach, na rynku czy nawet w sklepie, w kt贸rym na etykietce s艂oika wymieniona jest sp贸艂dzielnia pszczelarska, a nie indywidualny pszczelarz podaj膮cy sw贸j adres. Je艣li mamy nawet tylko cie艅 w膮tpliwo艣ci - nie u偶ywajmy takiego miodu. Ostatnio dane mi by艂o odkry膰 spos贸b sprawdzenia prawdziwo艣ci miodu: jest to pr贸ba wymieszania go ze 艣wie偶ym mas艂em. Je艣li da si臋 wymiesza膰 bez problemu, jest to mi贸d prawdziwy, je艣li nie - oddzieli si臋 m臋tna bia艂awa ciecz, czyli po prostu syrop, kt贸ry, wlany do s艂oika, po miesi膮cu zn贸w swoim kolorem b臋dzie cz臋艣ciowo przypomina艂 mi贸d.

Tak偶e do przetwor贸w nadaje si臋, oczywi艣cie, mi贸d pszczeli nektarowy (w staro偶ytno艣ci przechowywano w nim nawet zw艂oki zmar艂ych). Mo偶na jednak poleci膰 konserwowanie wielu gatunk贸w owoc贸w w soku w艂asnym, poci臋tych i ubitych w s艂oikach, a nast臋pnie spasteryzowanych.

Cierpi膮cym na niedocukrzenie, szczeg贸lnie uci膮偶liwe w godzinach najsilniejszej trzustki (9-11 rano, 10-12 czasu letniego), mo偶na poleci膰 艂yk wody z miodem albo z dobrym sokiem owocowym zamiast zatruwaj膮cej ich kostki cukru, ewentualnie k臋s bu艂ki, dok艂adnie prze偶uwanej (skrobia zamienia si臋 w glukoz臋).

2. Chorzy powinni w sklepie zwraca膰 wielk膮 uwag臋 na przetwory i wypieki, gdy偶 w wielu z nich, nawet je艣li brak o tym informacji na opakowaniu, znajduje si臋 rafinowany cukier. Tak jest np. w wypadku kukurydzy z puszki, majonezu, past pomidorowych, od偶ywek dla dzieci, jak te偶 ciemnego pieczywa. Niestety coraz rzadziej mo偶na spotka膰 razowy chleb, kt贸ry by nie by艂 zaprawiany cukrem, zatrzymuj膮cym w nim wilgo膰. Pozna膰 go mo偶na po nienaturalnym ciemnym kolorze pieczywa - dobrze, je艣li tylko na obrze偶u, w pobli偶u sk贸rki (po rozkrojeniu - co艣 jakby ciemniejsze 鈥瀦acieki"), lecz, niestety, cz臋sto w ca艂ej swojej masie. Zwyk艂e pytlowe (a wi臋c z bia艂ej m膮ki) ciasto zaprawia si臋 palonym cukrem i na etykietce pisze: 鈥瀋hleb razowy"! By si臋 przed nim ustrzec, na ko艅cu do艂膮czono przepis na pieczywo domowe z pe艂nej m膮ki. Spo偶ywaj膮c je, uruchamiamy 鈥瀋ukrowni臋", jak膮 jest nasz organizm, a to dzi臋ki fermentowi o nazwie ptialina, zawartym w 艣linie w ustach. Gdy 偶ujemy ziarna zb贸偶 - skrobi臋, ta zaczyna by膰 przetwarzana na glukoz臋. By nie by艂a to glukoza 鈥瀋zysta", pozbawiona mikroelement贸w, a wi臋c tylko niepotrzebnie obci膮偶aj膮ca organizm gwa艂townie j膮 wch艂aniaj膮cy, nale偶y zrezygnowa膰 ze spo偶ycia bia艂ej m膮ki na rzecz razowej (z r贸偶nych zb贸偶) oraz p艂atk贸w zbo偶owych i ciemnych kasz. Razow膮 m膮k臋 mo偶e mie膰 ka偶dy rolnik, kt贸ry posiada m艂ynek domowy - 艣rutownik. Jest zreszt膮 dost臋pna w sklepach ze "zdrow膮 偶ywno艣ci膮".

3. Poniewa偶 wytwarzaj膮ca insulin臋 trzustka jest najaktywniejsza od 9掳掳 do 11掳掳 przed po艂udniem , mo偶emy j膮 maksymalnie obci膮偶y膰 glukoz膮 z naszej w艂asnej 鈥瀋ukrowni", a wi臋c g艂贸wny - najobfitszy i ciep艂y - posi艂ek nale偶y spo偶ywa膰 rano, tym bardziej, 偶e i 偶o艂膮dek wtedy (700-900 czasu zimowego) jest najsilniejszy w ci膮gu doby. Nie powinno si臋 ju偶 w zasadzie nic je艣膰, zw艂aszcza skrobi, po 18掳掳, by nie wprowadza膰 do krwi cukru, 鈥瀊udz膮cego" do ci臋偶kiej pracy trzustk臋, kt贸ra i bez tego 鈥瀞trajkuje" u wi臋kszo艣ci chorych na cukrzyc臋. Wzmocnieniem natomiast trzustki i jej pracy b臋dzie (tylko okresowo, np. gdy poczujemy wewn臋trzne wyzi臋bienie) zastosowanie 鈥瀏or膮cych" energii po 2100: chocia偶 kilku 艂yk贸w gor膮cego wywaru (gotowa膰 kilka minut szczypt臋 majeranku, go藕dzik贸w, kawy zbo偶owej lub cynamonu - do wyboru), kromki 偶ytniego chleba.

Przy okazji warto nadmieni膰, 偶e modne ostatnio 鈥瀌iety 偶ycia" czy 鈥瀙i臋kno艣ci" wykazuj膮 u ich tw贸rc贸w wielk膮 nieznajomo艣膰 ludzkiego organizmu, zw艂aszcza zegara biologicznego. Tak wi臋c np. kto艣 cieszy si臋, 偶e chudnie, mimo i偶 je du偶o wieczorem, a wi臋c wtedy, gdy energia usz艂a z organ贸w bior膮cych udzia艂 w trawieniu, a trwa proces przyswajania i oczyszczania. Natomiast g艂odowanie rano mo偶e go doprowadzi膰 do uszkodzenia 艣luz贸wki narz膮d贸w trawiennych, 鈥瀟rawionych" przez tzw. popularnie soki 偶o艂膮dkowe. Poza tym sk膮d wzi膮膰 energi臋 w szczycie aktywno艣ci serca - w po艂udnie, gdy musimy du偶o pracowa膰? Na d艂u偶sz膮 met臋 naszego organizmu nie da si臋 oszuka膰, mo偶emy si臋 tylko do niego dostosowa膰.

4. B艂臋dna dieta, zalecana, niestety, cukrzykom przez wszystkie prawie podr臋czniki, prowadzi do pog艂臋bienia choroby. Gdyby by艂a dobra, w艂a艣ciwa, ju偶 po trzech miesi膮cach mo偶na wyj艣膰 nawet z ci臋偶kiego stanu - w tym czasie wymieni si臋 w organizmie ca艂a krew, co zapocz膮tkuje bardzo korzystny okres zdrowienia. Jak bardzo ta dieta jest b艂臋dna, wskazuje chocia偶by praktyka dra Jana Kwa艣niewskiego, kt贸ry wyprowadzi艂 wielu ludzi z bardzo zaawansowanej cukrzycy w oparciu o wskazania zupe艂nie przeciwne: zaleca du偶o t艂uszczu zwierz臋cego i t艂ustego mi臋sa, a bardzo rygorystyczne unikanie w臋glowodan贸w. Jego ksi膮偶ki s膮 dost臋pne w ksi臋garniach.

5. Poniewa偶 cia艂o i dusza stanowi膮 jedn膮 ca艂o艣膰 - trzeba si臋 zastanowi膰 nad tym, czy chory ju偶 pojedna艂 si臋 ca艂kowicie ze swoim otoczeniem, przeprosi艂 tych, wobec kt贸rych zawini艂, przebaczy艂 tym, kt贸rzy wobec niego zawinili, i da艂 im jaki艣 zewn臋trzny znak przebaczenia. Dop贸ki to nie nast膮pi - trudno m贸wi膰 o leczeniu! Trzustka czerpie energi臋 w艂asn膮 z tego, co 偶贸艂te, okr膮g艂e i s艂odkie. Takim wi臋c trzeba si臋 stara膰 by膰 dla otoczenia: mie膰 twarz jak z艂ote u艣miechni臋te s艂o艅ce, za艣 ka偶dy u艣miech i spojrzenie powinny by膰 s艂odkie, a wi臋c pe艂ne 偶yczliwo艣ci. Wtedy zaburzenia organiczne, zwi膮zane z przyswajaniem cukru, przestan膮 istnie膰: daj膮c innym 鈥瀞艂odycz" - sami j膮 otrzymamy i b臋dziemy zdrowi. 鈥濳was" gniewu nas niszczy. Wypr贸bujmy to prawdziwe lekarstwo, przeka偶my innym.

ABY RZUCI膯 PALENIE PAPIEROS脫W:

1. Uwolnij si臋 od trzech g艂贸wnych diabelskich argument贸w:

a) 偶e ci臋 鈥瀠spokajaj膮"... P艂acisz za to wysok膮 cen臋, gdy偶 tak w艂a艣nie dzia艂aj膮 na ciebie dwie trucizny, zawarte w dymie: dwusiarczyn (om贸wiona wy偶ej pochodna kwasu siarkowego - odbiera ci mn贸stwo energii przez przestawienie kierunku skr臋tu moleku艂, czemu organizm musi si臋 przeciwstawi膰) oraz tlenek w臋gla, zwany popularnie czadem. Wiesz dobrze, ile rodzin wyprowadzi艂 na tamten 艣wiat czad zawarty w dymie w臋glowym.

b) 呕e ci臋 鈥瀝ozgrzewaj膮"... Za powietrze, przechodz膮ce przez tl膮cy si臋 w twych ustach 偶ar, tw贸j organizm musi zap艂aci膰 zbyt wysok膮 cen臋: odkryto w nim ponad 500 trucizn, w tym ponad 40 silnie rakotw贸rczych! A przecie偶 mo偶esz rozgrza膰 si臋 w inny spos贸b, zamiast jakby z siekier膮 rzuca膰 si臋 na much臋...

c) 呕e ci臋 鈥瀘dchudzaj膮"... Niekt贸rzy obserwuj膮 u siebie rzeczywi艣cie podobny efekt, lecz dzieje si臋 to za cen臋 upo艣ledzonej przemiany materii. Chc膮 w ten spos贸b chorob膮 swojego organizmu osi膮gn膮膰 鈥瀙opraw臋 zdrowia", i to - twierdz膮 - w 艂atwy spos贸b, gdy偶 nie musz膮 ogranicza膰 ilo艣ci pokarmu. Co za nonsens!

2. Uspokajaj si臋 owocami, pokarmami i zio艂ami - tym, co s艂odkie, okr膮g艂e i 偶贸艂te. Nawet jedna z tych cech 艣wiadczy o podobnym dzia艂aniu na organizm. Oczywi艣cie, nie czekaj koniecznie na przyj艣cie Chi艅czyk贸w... Rozgrzewaj si臋 tym, co d艂ugo gotowane, sma偶one lub pieczone (aby tylko nie w kuchni mikrofalowej, gdy偶 ona zabierze ciep艂o z organizmu, zamiast doda膰), jak te偶 takimi przyprawami, jak majeranek, tymianek, papryka w proszku, cynamon, mi贸d, kawa zbo偶owa lub prawdziwa gotowana (mo偶na je miesza膰 ze sob膮, gotowa膰 a nie zaparza膰). Gdy rzuci艂e艣 palenie - przez ok. 2 tygodnie mo偶esz spo偶ywa膰 鈥瀘gie艅" w potrawach, unikaj膮c silnie wych艂adzaj膮cych cytrus贸w (pomara艅czy, grejpfrut贸w, mandarynek) i banan贸w, j臋czmienia, wi臋kszo艣ci sur贸wek. Odchudzaj si臋 przez dostateczn膮 ilo艣膰 wysi艂ku fizycznego, wyrzeczenie si臋 cukru i bia艂ej m膮ki, ograniczenie ilo艣ci soli do minimum, ofiarno艣膰 na rzecz potrzebuj膮cych (chciwo艣膰, zatrzymywanie wszystkiego dla siebie, dzia艂a cz臋sto 鈥瀙ogrubiaj膮co"). Nie b贸j si臋: im wi臋cej dasz, tym wi臋cej otrzymasz!

3. Przez pierwsze dwa tygodnie staraj si臋 cz臋sto, nawet codziennie, sp艂uka膰 ca艂e cia艂o wod膮 z myd艂em w celu szybkiego odtrucia, a potem natrzyj si臋 ostrym r臋cznikiem, by osi膮gn膮膰 lepsze ukrwienie zatrutej dotychczas sk贸ry. Wiedz, 偶e sk贸ra jest mocno zwi膮zana z p艂ucami (jest jakby ich 鈥瀍kranem"), a z kolei przez sk贸r臋 mo偶esz wp艂yn膮膰 na stan swoich p艂uc. Lepsza jest woda letnia, gdy偶 gor膮ca wyzi臋bi ci臋 wewn臋trznie.

4. Je艣li dzia艂a na ciebie sam widok papierosa i pal膮cych - mo偶esz sobie pom贸c przez rzucenie i rozdeptanie papierosa, utrwalenie sobie tego ruchu i widoku 鈥瀘drzucania" czego艣 wstr臋tnego.

5. Je艣li jeste艣 wierz膮cym: a) zastan贸w si臋 nad tym, 偶e dosta艂e艣 si臋 w pot臋偶ne r臋ce duch贸w nikotynizmu i musisz stoczy膰 z nimi walk臋 dost臋pnymi i znanymi ci 艣rodkami; b) powiedz sobie wyra藕nie, 偶e B贸g nie chce, by艣 zatruwa艂 siebie i swoje otoczenie; c) widok Pana Jezusa albo Matki Bo偶ej z papierosem w ustach, np. na rysunku, trzeba by uzna膰 za blu藕nierstwo, a prze偶egnanie si臋 przed paleniem jak przed jedzeniem - za kpiny, gdy偶 palenie mo偶na raczej uzna膰 za ofiar臋 kadzieln膮 sk艂adan膮 szatanowi; d) potraktuj uwalnianie si臋 od na艂ogu jako 鈥瀙ost" od papieros贸w, a wi臋c jako czyn religijny: mo偶esz przecie偶 zwi膮zany z nim wysi艂ek ofiarowa膰 Bogu za zbawienie innych na ziemi lub w czy艣膰cu; e) rozpocznij wzbudzeniem sobie najpi臋kniejszej i najszlachetniejszej intencji: ten m贸j czyn niech przyniesie jak najwi臋ksz膮 chwa艂臋 Bogu! Zapewniam ci臋, 偶e us艂ysz膮 to anio艂owie i 艣wieci, przychodz膮c ci z wyj膮tkow膮 pomoc膮. Oni 偶yj膮 tylko dla Boga.

Udziela艂em kap艂a艅skiego b艂ogos艂awie艅stwa tym, kt贸rzy chcieli uwolni膰 si臋 od na艂ogu, nie mog艂em jednak modli膰 si臋 o uzdrowienie duchowe i fizyczne tych, kt贸rzy nie chcieli sko艅czy膰 z zatruwaniem siebie. Prosz臋 mojego wspania艂ego Anio艂a, towarzysz膮cego mi w drodze do chorych, by przyszed艂 ci z pomoc膮. Nadszed艂 dzie艅, by艣 co艣 zrobi艂 dla w艂asnego uzdrowienia... Na ten wysi艂ek z serca ci b艂ogos艂awi臋.



CIASTO Z RAZOWEJ M膭KI.

Mo偶e to by膰 pe艂na m膮ka pszenna, zwana przez rolnik贸w 鈥炁況ut膮" i uzyskiwana przez zmielenie ziarna w 艣rutowniku, albo mieszanka zmielonych innych zb贸偶 (p艂atk贸w, kasz). Im jest ona 艣wie偶sza, tym lepiej, za d艂ugo nie powinna by膰 przechowywana. Pe艂ne ziarna, a wi臋c i pe艂na razowa m膮ka, s膮 doskona艂ym pokarmem i lekarstwem. Najbardziej r贸wnowa偶y energetycznie, a wi臋c i leczy, proso (kasza jaglana) i kukurydza, pszenica od艣wie偶a organizm (wskazana zw艂aszcza wiosn膮). Do 鈥瀗ajgor臋tszych" nale偶y gryka i 偶yto, a do 鈥瀗ajzimniejszych" - j臋czmie艅 oraz ciemny ry偶. Do ciasta 艣rednio g臋stego, raczej rzadszego, mo偶na do艂膮czy膰 owoce, jarzyny, nasiona, orzechy albo mi臋so, trzymaj膮c si臋 zasady, 偶e produkty suche nale偶y uprzednio namoczy膰. Zamiast mi臋sa lepiej nie u偶ywa膰 namoczonego preparatu sojowego (kotlet贸w, flak贸w, mleka, pasztetu itd. - wszystkie przetwory sojowe przechodz膮 przez nie mniej ni偶 cukier 鈥瀦ab贸jczy" proces rafinacji. Mo偶e w przysz艂o艣ci zamieszcz臋 "przera偶aj膮cy" artyku艂 na ten temat).

Dobrze piecze si臋 w piekarniku lub w prodi偶u, kt贸ry ma du偶e otwory dla odparowania (chocia偶 jeden - mo偶na go wykona膰 lub powi臋kszy膰 samodzielnie). Nat艂uszczon膮 form臋 mo偶na posypa膰 p艂atkami zbo偶owymi. Proporcja: 艣redniej wielko艣ci prodi偶.

Bierzemy 10 dkg dro偶d偶y (mo偶na je przechowywa膰 w zamra偶arce); przed u偶yciem do ciasta nale偶y do nich doda膰 2 艂y偶ki m膮ki, 艂y偶eczk臋 miodu i mleko, postawi膰 w ciep艂ym miejscu, by pobudzi膰 do p膮czkowania), olej (ok. 2/3 szklanki), niewielk膮 szczypt臋 soli, jakie艣 zmielone zio艂a u艂atwiaj膮ce trawienie (np. kminek, koper w艂oski, cynamon, imbir). Mo偶na doda膰 miodu, lecz lepiej niewiele, gdy偶 - pami臋tajmy - skrobia ju偶 w ustach zaczyna by膰 przetwarzana na cukier. Pieczemy w temp. ok. 2500C, po wyj臋ciu z formy odparowujemy na siatce, podstawce a偶urowej itp.
http://www.porady-duchowe.siedlce.opoka ... cukier.htm


G贸ra
 Profil  
 
Wy艣wietl posty z poprzednich:  Sortuj wed艂ug  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1 post ] 


Kto jest na forum

U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy to forum: Brak zarejestrowanych u偶ytkownik贸w oraz 1 go艣膰


Nie mo偶esz zak艂ada膰 nowych temat贸w na tym forum
Nie mo偶esz odpowiada膰 w tematach na tym forum
Nie mo偶esz edytowa膰 swoich post贸w na tym forum
Nie mo偶esz usuwa膰 swoich post贸w na tym forum
Nie mo偶esz dodawa膰 za艂膮cznik贸w na tym forum

Skocz do:  
cron

Wszystkie prawa zastrze钮one - Gra na Gie艂dzie.

Szablon stworzony przez WebGood.

Forum oparte o silnik phpBB.

Tre艣ci zawarte na tej stronie ( tj. www.granagieldzie.pl ) s膮 tylko i wy艂膮cznie wyrazem osobistych pogl膮d贸w autora analiz i komentarzy ( w艂膮cznie z sygna艂ami systemu ) i nie stanowi膮 "rekomendacji" w rozumieniu przepis贸w Rozporz膮dzenia Ministra Finans贸w z dnia 19 pa藕dziernika 2005 r. w sprawie informacji stanowi膮cych rekomendacje dotycz膮ce instrument贸w finansowych, lub ich emitent贸w (Dz. U. z 2005 r. Nr 206, poz. 1715). Korzystanie z serwisu/portalu oznacza akceptacje wy钮ej wymienionej informacji.