Napisz do nas: info@granagieldzie.pl


Ostatnia wizyta:
Obecny czas: 25 Lut 2018, 09:00




Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5 posty(贸w) ] 
Autor Wiadomo艣膰
 Temat postu: Chleb Razowy na zakwasie!
PostWys艂any: 12 Gru 2009, 15:37 
Offline
Skopiec 724
Awatar u偶ytkownika

Do艂膮czenie: 04 Kwi 2009, 20:33
Posty: 1630
Miejscowo艣膰: MA艁OPOLSKA
Bardzo smaczny i zdrowy w膮tek...
Wiele os贸b ju偶 nie pami臋ta zapachu chleba pieczonego w domu kt贸ry robi艂a mama lub babcia.Domowy chleb z mas艂em i popijany mlekiem to jest to!Jak jeszcze uda si臋 wyhodowa膰 zakwas i upiec na nim chleb-mo偶na by膰 z siebie dumnym!
Wspania艂y zapach podczas pieczenia chleba,wyj膮tkowy smak kt贸rego ju偶 brak w wypiekach z piekarni a wszystko to bez dro偶d偶y!/czytaj w膮tek Dro偶d偶e-szkodz膮?/


Przepis kt贸ry podaj臋 dopracowa艂em po 6 miesi膮cach pr贸b i b艂臋d贸w/ale przyznam warto by艂o!Ju偶 kilka znajomych os贸b wypieka domowy chleb tym przepisem/do艂膮czy艂a do nich te偶 moja mama kt贸ra wypieka艂a dot膮d chleb na dro偶d偶ach.


Podstawa to zakwas
Zakwas tylko z m膮ki i wody-mo偶na powiedzie膰 偶e jest to cud natury!
My艣l臋 偶e efekt przejdzie Wasze oczekiwania a wra偶enia podczas pierwszego pieczenia b臋d膮 bezcenne...


I etap 鈥 dzie艅 pierwszy, wiecz贸r, godz. 20.oo

M膮ka 偶ytnia - 50g

Woda - 50g

Zamiesza膰, pozostawi膰 w ciep艂ym miejscu (26掳C) na 24 godziny.


II etap 鈥 dzie艅 drugi wiecz贸r, godz. 20.oo

Do etapu I doda膰 nast臋puj膮ce sk艂adniki:

M膮ka 偶ytnia - 100g

Woda - 100g

Cukier - 20g

Zamiesza膰, pozostawi膰 w ciep艂ym miejscu (26掳C) na 24 godziny.



Po dodaniu cukru, ju偶 po 12 godzinach w tej fazie, zakwas przyr贸s艂 3-krotnie, pachnia艂 kwaskowato, ale przyjemnie. Po przepisowych 24 godzinach lekko opad艂.



III etap 鈥 dzie艅 trzeci, wiecz贸r, godz. 20,oo

Do etapu II doda膰 nast臋puj膮ce sk艂adniki:

M膮ka 偶ytnia - 100g

Woda - 100g

Zamiesza膰, pozostawi膰 w ciep艂ym miejscu (26掳C) na 12 godzin.Zakwas (500g) powinien by膰 gotowy rano dnia czwartego o godz. 8,oo.
100g zostawi艂em sobie do dalszej hodowli, a z 400g zrobi艂em chleb


Za艂膮czniki:
Chleb razowy na zakwasie!.JPG
Chleb razowy na zakwasie!.JPG [ 144.17 KiB | Obejrzany 4320 razy ]

_________________
Image
Pierwszego odkrycia badacz mo偶e dokona膰 sam, lecz im bardziej 艣wiat staje si臋 skomplikowany,
tym trudniej doprowadzi膰 mu badania do ko艅ca bez uciekania si臋 do wsp贸艂pracy z innymi.

ImageImage>>Je艣li podoba Ci si臋 nasze forum i uwa偶asz 偶e warto go promowa膰, pole膰 nas znajomym usmiech
G贸ra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Chleb Razowy na zakwasie!
PostWys艂any: 12 Gru 2009, 15:43 
Offline
Skopiec 724
Awatar u偶ytkownika

Do艂膮czenie: 04 Kwi 2009, 20:33
Posty: 1630
Miejscowo艣膰: MA艁OPOLSKA
Podstawa to zakwas! i je艣li wszystko przebieg艂o jak wy偶ej to gratuluj臋 sukcesu!
Teraz po wyhodowaniu zakwasu posiadamy 100g do dalszej hodowli i 400g do zrobienia chleba
W tej cz臋艣ci zajmiemy si臋 400g zakwasu i zrobieniem chleba...


Kolejny etap to ZACZYN

-400g zakwasu
-2 szklanki letniej /dobrej/wody
-2 szklanki m膮ki razowej /dobrej z m艂yna a nie z bie...nki/
-2 szklanki m膮ki 500 /dobrej z m艂yna ................../
ca艂o艣膰 mieszamy najlepiej 艂y偶k膮 przez 10min i odstawiamy na 3-4 godz/mo偶e sta膰 ca艂膮 noc,b臋dzie bardziej kwa艣ny ale szybciej i mocniej wyro艣nie/

_________________
Image
Pierwszego odkrycia badacz mo偶e dokona膰 sam, lecz im bardziej 艣wiat staje si臋 skomplikowany,
tym trudniej doprowadzi膰 mu badania do ko艅ca bez uciekania si臋 do wsp贸艂pracy z innymi.

ImageImage>>Je艣li podoba Ci si臋 nasze forum i uwa偶asz 偶e warto go promowa膰, pole膰 nas znajomym usmiech


G贸ra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Chleb Razowy na zakwasie!
PostWys艂any: 12 Gru 2009, 15:46 
Offline
Skopiec 724
Awatar u偶ytkownika

Do艂膮czenie: 04 Kwi 2009, 20:33
Posty: 1630
Miejscowo艣膰: MA艁OPOLSKA
Nast臋pnego dnia po smacznie przespanej nocy dodajemy:



-3 szklanki letniej dobrej wody
-ok. 4 szklanek m膮ki razowej
-ok. 4 szklanek m膮ki 500
- 2 艂y偶ki miodu /lub cukru/
-1,5 艂y偶ki soli
ca艂o艣膰 mieszamy 10min i odstawiamy na 1 godz



Po 1godz. ca艂o艣膰 jeszcze raz lekko trzeba przemiesza膰 i prze艂o偶y膰 do 2 ma艂ych foremek-2/3 wysoko艣ci.Teraz trzeba pozwoli膰 wyrosn膮膰 do brzegu foremek ok.40 min.Nast臋pnie foremki wk艂adamy do zimnego piekarnika/dzi臋ki temu ciasto jeszcze wyro艣nie/,nastawiamy na 200 C po 20 min na 180 stopni C.Ca艂kowity czas wypieku to 1 godz. ale trzeba obserwowa膰 bo piekarnik piekarnikowi nie r贸wny.

Po godzinie cieszymy si臋 z naszego pierwszego chleba na zakwasie! a po kilkunastu nast臋pnych minutach ucieszymy nasze podniebienie - zar臋czam rarytas
Tak upieczony chleb zachowuje 艣wie偶o艣膰 i wspania艂y smak bardzo d艂ugo.

呕ycz臋 Wszystkim Smacznego!

-ch臋tnie odpowiem na wszystkie pytania,pochwalcie si臋 te偶 swoimi sukcesami,pozdrawiam

/c.d. jeszcze o 100g zakwasu,jak przechowywa膰 i hodowa膰/




Chleb Wiktorii/tak nazwa艂em,imi臋 mojej babci /fot


Za艂膮czniki:
Chleb Wiktorii.JPG
Chleb Wiktorii.JPG [ 95.46 KiB | Obejrzany 4322 razy ]

_________________
Image
Pierwszego odkrycia badacz mo偶e dokona膰 sam, lecz im bardziej 艣wiat staje si臋 skomplikowany,
tym trudniej doprowadzi膰 mu badania do ko艅ca bez uciekania si臋 do wsp贸艂pracy z innymi.

ImageImage>>Je艣li podoba Ci si臋 nasze forum i uwa偶asz 偶e warto go promowa膰, pole膰 nas znajomym usmiech
G贸ra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Chleb Razowy na zakwasie!
PostWys艂any: 12 Gru 2009, 15:51 
Offline
Skopiec 724
Awatar u偶ytkownika

Do艂膮czenie: 04 Kwi 2009, 20:33
Posty: 1630
Miejscowo艣膰: MA艁OPOLSKA
100g zakwasu jak przechowywa膰 i hodowa膰
100g jest naszym starterem do dalszej hodowli/przechowuj臋 go w lod贸wce w s艂oiku z niedokr臋con膮 pokrywk膮 aby powietrze mog艂o swobodnie dochodzi膰/w takim stanie powinien wytrzyma膰 do 2 tygodni

Powiedzmy po tygodniu wyci膮gamy nasz s艂oik z lod贸wki i przyst臋pujemy do:

1 etap/ godz.16.00 100g zakwasu + 100g m膮ki 偶ytniej +100g wody/mieszamy 艂y偶k膮 w du偶ym garnku
odstawiamy na 5-6 godzin w temp 26stopni C
2 etap/ godz.23.00 dodajemy 100g m膮ki 偶ytniej + 100g wody/mieszamy
odstawiamy na 8-12 godzin w temp 26 C
3 etap/godz.8.00 dodajemy 100g m膮ki 偶ytniej + 100 g wody/mieszamy
odstawiamy na 3-4 godziny w temp 29 C

Nast臋pnie pobieramy 100g do dalszej hodowli/im starszy tym lepszy,ja posiadam ju偶 1,5 roczny-oczywi艣cie ca艂y czas odnawiany w podany spos贸b / i umieszczamy w lod贸wce,a z pozosta艂a cz臋艣膰 pos艂u偶y nam do ZACZYNU kt贸ry jest opisany wcze艣niej


Uwagi o pieczeniu:
Pierwszy raz radz臋 trzyma膰 si臋 przepisu a za ka偶dym nast臋pnym mo偶na robi膰 to na pami臋膰 i "po swojemu" zawsze wyjdzie wspania艂y!

______________________________________________
Administracja 29 stycznia 2013
Opracowanie w艂asne Autora i
http://www.ch leb.info.pl/zakwas-porady-praktyczne/zakwas-na-wesolo
lub http://www.forum.mukowiscydoza.pl/viewt ... =24&t=5759
http://docs4.chomikuj.pl/2185634730,PL, ... 60-dni.doc

http://www.wielkiezarcie.com/recipe51066.html
http://www.renatawkuchni.za.pl/joomla/i ... iew/86/41/
i tak dalej .... na ten temat pisze po艂owa u偶ytkownik贸w w internecie ;)

_________________
Image
Pierwszego odkrycia badacz mo偶e dokona膰 sam, lecz im bardziej 艣wiat staje si臋 skomplikowany,
tym trudniej doprowadzi膰 mu badania do ko艅ca bez uciekania si臋 do wsp贸艂pracy z innymi.

ImageImage>>Je艣li podoba Ci si臋 nasze forum i uwa偶asz 偶e warto go promowa膰, pole膰 nas znajomym usmiech


G贸ra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Chleb Razowy na zakwasie!
PostWys艂any: 22 Sty 2010, 23:26 
Offline
艁ysica 612
Awatar u偶ytkownika

Do艂膮czenie: 23 Kwi 2009, 18:34
Posty: 397
Miejscowo艣膰: Wawa
Adminie,gratuluj臋 sukces贸w w pieczeniu clap ,
a mo偶e zapisz臋 si臋 na kurs korespondencyjny? prosi

_________________
My艣lenie bez intuicji jest puste,
intuicja bez my艣lenia jest 艣lepa

Albert Einstein


G贸ra
 Profil  
 
Wy艣wietl posty z poprzednich:  Sortuj wed艂ug  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5 posty(贸w) ] 


Kto jest na forum

U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy to forum: Brak zarejestrowanych u偶ytkownik贸w oraz 1 go艣膰


Nie mo偶esz zak艂ada膰 nowych temat贸w na tym forum
Nie mo偶esz odpowiada膰 w tematach na tym forum
Nie mo偶esz edytowa膰 swoich post贸w na tym forum
Nie mo偶esz usuwa膰 swoich post贸w na tym forum
Nie mo偶esz dodawa膰 za艂膮cznik贸w na tym forum

Skocz do:  
cron

Wszystkie prawa zastrze钮one - Gra na Gie艂dzie.

Szablon stworzony przez WebGood.

Forum oparte o silnik phpBB.

Tre艣ci zawarte na tej stronie ( tj. www.granagieldzie.pl ) s膮 tylko i wy艂膮cznie wyrazem osobistych pogl膮d贸w autora analiz i komentarzy ( w艂膮cznie z sygna艂ami systemu ) i nie stanowi膮 "rekomendacji" w rozumieniu przepis贸w Rozporz膮dzenia Ministra Finans贸w z dnia 19 pa藕dziernika 2005 r. w sprawie informacji stanowi膮cych rekomendacje dotycz膮ce instrument贸w finansowych, lub ich emitent贸w (Dz. U. z 2005 r. Nr 206, poz. 1715). Korzystanie z serwisu/portalu oznacza akceptacje wy钮ej wymienionej informacji.